RSKerstverlichtingNieuws › Besparing LED verlichting

Besparing LED verlichting

Uitbundige kerstverlichting
De familie de vries besluit uitbundig uit te pakken. Het gezin plaatst op de dakrand twee ornamenten in de vorm van een rendier en een kerstman (totaal 600 watt). Daarnaast hangt het huishouden twee snoeren van elk honderd lampjes in bomen binnen en buiten (totaal 120 watt), en langs de gevel een lichtslang van twintig meter (320 watt). Drie kunststof poppen met elk een gloeilamp (totaal 80 watt) sieren de tuin. Twee kerststerren met een gloeilamp verlichten de huiskamerramen (totaal 50 watt).
 
 

Dag en nacht aan

Dit scenario aan kerstverlichting levert een rekening op van 228 euro als de lampen en lampjes dag en nacht branden tussen 1 december en 6 januari. Het stroomverbruik komt dan namelijk op 1038 kWh (1170 watt gedurende 888 uren).
 
Led-korting: 204 euro !
Wanneer dit gezin de verlichting vervangt door LED-verlichting en spaarlampen, dan komt de energierekening op 24 euro. Het energiegebruik is dan namelijk 112 kWh (126 watt tijdens 888 uren). Hierbij is gerekend met een kerstman en rendier van LED-lichtslang (totaal 60 watt), tweehonderd LED-lampjes ter vervanging van de lichtsnoeren in de bomen (samen 12 watt); een led-lichtslang aan de gevel van twintig meter (40 watt). Voor de vijf gloeilampen (in de kunststofpoppen en de kerststerren) is gerekend met spaarlampen van 7 watt.
 
Alleen 's avonds
Als het huishouden de uitbundige kerstverlichting 's nachts en overdag uitlaat, loopt de elektriciteitsrekening minder hard op. Bij zes branduren per dag komt het verbruik op 28 kWh (126 watt tijdens 222 uren). En dat kost ongeveer 7 euro.
 
Led-korting: 221 euro !!
Een nog lager energieverbruik voor kerstverlichting ontstaat als de uitbundige kerstverlichting niet alleen wordt vervangen door led-lampen en spaarlampen, maar ook beperkt aan staat. De stroomprijs voor deze verlichting bij zes branduren per dag komt op ongeveer 9 euro. Het elektriciteitsverbruik komt dan namelijk op 39 kWh (175 watt tijdens 222 uren), bij dezelfde vervanging als hierboven vermeld.

 
 
Energieverbruik
De tabel vergelijkt het vermogen van lichtslangen, snoerverlichting en andere soorten kerstverlichting, bij uitvoering met gloeilampjes en met LED-lampjes. Afhankelijk van het merk varieert het vermogen sterk, daarom staat steeds een bereik vermeld.
Tussen lampjes voor binnen en voor buiten bestaat nauwelijks verschil in energieverbruik. Daarom staan die hier niet apart vermeld.
 
KerstverlichtingVermogen
Gloeilampjes
Vermogen
led-lampjes
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) tien lampjes10 - 15 watt1 - 2 watt
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) honderd lampjes10 - 50 watt0,6 - 6 watt
Knipperlampjes10 - 20 watt0,6 - 7,5 watt
Gordijnverlichting honderd lampjes10 - 40 watt5 watt
Lichtslang16 watt / meter2 - 3 watt / m
Lichtslang rendier of kerstman70 - 250 watt5 - 65 watt
Kerststerlamp, lamp in kunststof kerstman of sneeuwpop25 watt7 watt


‹ Terug